duminică, 10 iunie 2018

CLASIFICARE COMASATĂ

O clasificare - comasată - a jocurilor zar-traseu ar fi următoarea:

  1. două poziţii câştigătoare (fără a se preciza deplasarea implicită, aceasta fiind subînţeleasă; nu pot exista două poziţii câştigătoare dacă nu e posibilă deplasarea implicită)
  2. deplasarea implicită (evident, fără o a doua poziţie câştigătoare); aici ar fi două situaţii: deplasarea fie înainte, fie înapoi şi deplasarea doar înainte
  3. inactivitatea; ar fi următoarele situaţii: suspendarea / eliminarea temporară (nu se "dă" cu zarul un număr de ture stabilit clar) şi eliminarea definitivă (nu se mai aruncă deloc pe durata jocului)
  4. alte condiţii speciale;de exemplu, poziţiile cu jetoane inscripţionate pe verso, caz în care se execută ceea ce scrie pe verso-ul acestora; tot aici ar putea intra şi suspendarea condiţionată; de exemplu cel în cauză nu aruncă zarul (şi, evident, nu mută) până când un altul sau o alta nu-i ia locul; o altă situaţie este cea a schimbului la alegere (un jucător care ajunge pe o astfel de poziţie face schimb cu cine vrea el)
  5. inexistenţa poziţiilor speciale
Este important de ştiut că, dacă un joc are o poziţie care implică schimbul la alegere, dar are şi o a doua poziţie câştigătoare, jocul va fi de tip 1, nu de tip 4. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.