miercuri, 5 septembrie 2018

DEPLASAREA SUPLIMENTARĂ URMATĂ DE INVERSARE

Atunci când un pion se află mai aproape de finalul traseului decât punctajul maxim obţinut de zar sau zaruri, se poate întâmpla ca punctajul zarului să îl ducă dincolo de final. Ce se întâmplă? Se ţine cont de acest aspect sau nu? O primă situaţie - întâlnită rarissim (eu am întâlnit-o până acum doar într-un singur joc)
Joc de tip A1AB1B disjunct. Între cele două poziţii câştigătoare (78 şi 80) nu se finalizează nicio deplasare implicită anterioară, iar deplasarea implicită de la 78 la 80 este ultima spre înainte de pe traseu.


este aceea a deplasării suplimentare urmată de inversare. Ce înseamnă asta. Pionul merge până la finalul traseului, apoi se întoarce atâtea poziţii câte arată zarul. Numărul de poziţii (căsuţe sau câmpuri) parcurse de la locul unde se afla pionul până la final nu sunt luate în considerare. De exemplu, dacă în jocul de mai sus, pionul se găseşte fie pe poziţia 75, fie pe 76, fie pe 77, fie pe 79, iar la aruncare zarul arată 6, pionul se întoarce la 74 indiferent pe care din cele 4 poziţii s-a aflat. Şi ghinion, că stă o tură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.