marți, 4 septembrie 2018

EXEMPLE DE CODIFICARE (3)

Aşa cum s-a putut observa, C înseamnă orice situaţie care nu intră la A şi B, fiecare cu derivatele sale. Chiar şi deplasarea implicită, dacă afectează în mod difierit jucătorii, intră tot la tipul C. Un joc care, din câte văd, ar fi caracteristic tipului C, este Talisman. Sursa imaginii: Board Game Geek:
Jocul este şi de şansă, şi de strategie. Un alt joc care este şi de şansă, şi de strategie, dar incomparabil mai simplu, este Nu Te Supăra, Frate:

Varianta de bază a acestuia aparţine tipului D fiindcă niciuna din poziţii nu este "specială". Pentru jocul acesta se mai foloseşte şi termenul Ludo, cu toate că Ludo-ul diferă, puţin, de Nu Te Supăra, Frate. Jocul Table:
intră tot la tipul D fiind tot de şansă-strategie. Un alt joc, care poate fi inclus tipului D şi are două variante (şansă şi şansă-strategie) este Cascada Jetoanelor, respectiv, Cascada De La 1 La 12. Suprafaţa de joc e aceeaşi:
Fiecare din cei doi jucători are mai multe jetoane. Nu se specifică numărul, dar se recomandă să fie în jur de 30, ideal 36. În Cascada Jetoanelor, se dă cu două zaruri şi se pune un jeton pe rândul verde în căsuţa care corespunde sumei punctajului zarurilor, indiferent dacă e sau nu acolo un jeton, propriu sau advers. Jetonul existent "coboară" de-a lungul coloanei pe rândul galben, iar dacă e cazul pe cel roşu, iar în situaţia în care mai intră un jeton pe rândul verde în acea coloană, jetonul iese de pe suprafaţa de joc, dar nu e capturat, ci jucătorul şi-l ia înapoi, putându-l să-l folosească oriunde. Jocul se încheie când toate poziţiile de la 2 la 12 de pe rândul verde sunt ocupate (indiferent cu ce jetoane), iar câştigător este cel care are, pe toată suprafaţa de joc, mai multe jetoane. În Cascada De La 1 La 12, jucătorii aleg dacă pun:

  • un jeton pe poziţia care corespunde sumei punctajului zarurilor
  • două jetoane, pe poziţiile corespunzătoare fiecărui zar
iar pentru câştigarea jocului, toate cele 12 căsuţe ale rândului verde trebuiesc ocupate. În rest, regulile sunt la fel cu cele ale jocului Cascada Jetoanelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.