duminică, 9 septembrie 2018

ÎN CE MĂSURĂ JOCURILE ZAR-TRASEU SUNT ŞI JOCURI DE NOROC

Există 4 tipuri de jocuri de noroc şi 5 tipuri de dispozitive pentru acestea. Să începem cu dispozitivele:
  1. zarul
  2. titirezul
  3. cartea de joc
  4. suprafaţa gradată
  5. bila în recipient
Dacă judecăm din acest punct de vedere, şi jocurile zar-traseu (cărora li se mai poate spune noroc-traseu sau, mai bine - traseu-noroc) ar intra aici (total sau parţial) deoarece deplasarea pe traseu se face:
  • fie prin aruncarea sau rotirea zarului (dacă e în urnă)
  • fie prin rotirea unei suprafeţe gradate faţă de un reper fix sau a unui ac indicator deasupra unei suprafeţe gradate
Dacă judecăm din punctul de vedere al jocurilor de noroc - aşa cum sunt ele prevăzute în legislaţie, vom vedea că cele traseu-noroc nu intră aici deoarece cadrul legislativ consideră ca fiind jocuri de noroc următoarele:
  1. loto-urile şi cele înrudite cu acestea
  2. pariurile
  3. activităţile specifice cazinourilor
  4. păcănelele
adic ăacele jocuri care au ca efect posibilitatea obţinerii unei sume de bani ca şi consecinţă a acţionării unuia din cele 5 tipuri de dispozitiv menţionate la începutul postării. Loto-urile şi derivatele lor folosesc dispozitive de tip bilă în recipient, dispozitiv cunoscut cu denumirea de urnă. În principiu, sunt 4 tipuri de urnă: mecanică fără elevator, mecanică cu elevator, pneumatică fără elevator şi pneumatică cu elevator. Legătura dintre jocurilor care implică dispozitivele de tip bilă în recipient şi cele de tip traseu-noroc este, cel puţin teoretic, inexistentă. Pariurile sunt jocuri şi de noroc şi de abilitate (poate chiar şi de strategie) fiindcă cel care pariază are anumite informaţii pe baza căruia plasează pariul. Activităţile de tip cazino implică zarurile, cărţile de joc şi bila în recipient cu suprafaţă gradată, dispozitiv cunoscut cu denumirea de ruletă. La jocurile zar-traseu, se poate întâmpla ca, ajungând pe anumite poziţii, să fie necesară aruncarea suplimentară a zarului, extragerea unei cărţi de joc sau a unui element echivalent, respectiv acţionarea unui dispozitiv de tip suprafaţă gradată. Când se poate vorbi de o apropiere a jocurilor zar-traseu de cele de tip cazino? Atunci când extragerea cărţii de joc, aruncarea suplimentară a zarului sau acţionarea dispozitivului de tip suprafaţă gradată are ca efect altă acţiune decât deplasarea pe traseu. Păcănelele aparţin tipului suprafaţă gradată şi pot fi cu 3 roţi şi cu 5 roţi. Odată cu apariţia conceptului de "roată virtuală" (adică roţile nu există faptic, ci sunt afişate pe un display) apare - frecvent - situaţia ratării la limită, fapt ce-l determină pe jucător să vrea să mai joace. Legătura cu jocurile zar-traseu este, cel puţin teoretic, nulă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.