marți, 4 septembrie 2018

DISJUNCT, INTERSECTAT ŞI INCLUS

În cazul jocurilor cu două poziţii câştigătoare, deplasarea implicită de la poziţia câştigătoare secundară (aflată pe traseu, în ultima treime) şi cea câştigătoare principală (finalul traseului) poate să fie sau, din contră, poate să nu fie ultima deplasare spre înainte. De asemenea, şi dacă deplasarea implicită între poziţiile câştigătoare este ultima, se întâmplă - şi nu rareori -  ca deplasarea implicită anterioară înspre înainte să se termine între cele două poziţii câştigătoare. Sunt, aşadar, 3 situaţii:

DISJUNCŢIA

apare atunci când a doua poziţie câştigătoare secundară este chiar lângă cea principală:
Sursa: Board Game Geek
sau foarte aproape de aceasta (78 e poziţia câştigătoare secundară):
În ambele cazuri, deplasarea implicită la poziţia finală e ultima şi nicio deplasare implicită anterioară înspre înainte nu se intersectează cu aceasta.

INTERSECTAREA

poate, teoretic (şi chiar practic), să apară chiar şi atunci când între cele două poziţii câştigătoare se află doar una singură. Totuşi, în general, distanţa dintre cele două poziţii câştigătoare e mai mare. Deşi ultima, deplasarea implicită spre poziţia finală se intersectează cu cea anterioară:
Penultima deplasare implicită înspre înainte este de la 71 la 91, iar ultima de la 80 la 100. Deci, cele două se intersectează. Ba mai mult:
  • ambele au acelaşi parcurs
  • mai există încă 3 deplasări implicite înspre înapoi care, împreună cu cele două înspre înainte formează un fel de "vâltoare". Un pion care scapă de "64" şi de "87" are şanse să se "învârtă" pe ultimele 3 rânduri.

INCLUZIUNEA

Este cazul (rar întâlnit) în care deplasarea implicită la poziţia câştigătoare nu e ultima spre înainte, ci penultima incluzând, astfel, ultima deplasare implicită înspre înainte:
Sursa: My Place Real Estate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.